Yağmur çekildi, sıcaklık çığrından çıktı

Paylaş
Jeju ve Güney yakası yağmurla vedalaştı, Gangneung ise kavrulmakla meşgul.
Jeju Adası ve Güney Kore’nin güneyi bu sene *yağmurla pek samimi olamadı* desem yalan olmaz. 12 ya da 15 güncük yağdı, sonra ‘selametle’ deyip çekildi. Bu da ne demek? **Muson sezonu**, normalden çok daha kısa sürdü. Öyle ki Jeju’da haziran sonunda, güneydeyse temmuzun ilk günü yağmur bavulunu toplayıp gitti.
Tarihe kayıt olarak düşülsün diye yazalım: Bu kadar erkenci bir muson ayrılığı daha önce sadece 1973 ve 1994’te görülmüş. O da temmuzun 1’inde. Bu sene ise Jeju’daki muson, tarihte ilk kez haziranda bitti. *Haziranda muson gider mi be kardeşim?* diyen varsa, evet gidiyormuş. Üstelik göz açıp kapayana kadar.
Peki sonra ne oldu? Haliyle işlerin rengi değişti. *Sakız gibi yapışan nem* yerini kabak gibi ortada duran sıcağa bıraktı. Özellikle Gangneung şehrinde. Orası ayrı bir âlem zaten. Geceleri bile 30 dereceyi gördü. Böyle geceleri *klima bile ‘git başımdan’ diyor*. Hava o kadar yapış yapış ki Netflix’te bir şey izlerken bile terliyorsun.
4 Temmuz’da gündüz sıcaklığı **36 dereceye kadar** çıktı. Bu da demek oluyor ki ‘klasik’ temmuz sıcakları mazide kaldı, karşımızda yeni nesil *cehennem versiyonu* var. Meteoroloji zaten boş durmuyor, ülke geneline **aşırı sıcaklık uyarıları** sıralıyor. Yani ‘tatile çıkalım’ diyenler varsa, bir kez daha düşünsün. Gölge bile gölgeyi arıyor artık.
Bu işin niye böyle erken bittiğini merak edenlere bilimsel bir cevabımız var. **Kuzey Pasifik Yüksek Basıncı**, yani *gökyüzündeki dev şişko*, o kadar palazlandı ki, muson çizgisini kuzeye itti. Yağmur da haliyle ‘beni burada tutamazsınız’ dedi, valizi kaptığı gibi yukarı kaçtı.
*Görünen köy kılavuz istemez*: Mevsimler kayıyor. Hava şımarık çocuk gibi, ne yapacağı belli değil. Bugün yağmur, yarın kavrulma, öbür gün belki kar… Gözün gözü görmediği bir yaz sezonuna hoş geldik 😎
Paylaş
Yeni yazılar yayına girer girmez ilk okuyan sen ol!
Gına gelen -ish kullanımı: Belirsizliğin, Alayın Biraz da Billie Eil-ish'in Hikâyesi
Netlik çağ dışı. “-ish” bir ek değil, bir ruh hâli. Belirsizliğe sığınmak, ciddiyetsizliğe kucak açmak ve Billie Eilish gibi “ne tam mutlu ne tam üzgün” yaşamak artık normal. Cool-ish, sad-ish, alive-ish.
Kayıt kuyruğunda yağlananlar!
827 pehlivandan 762’si hazır bekliyor, kispetler giyildi, zeytinyağları şişelendi. Edirne yine ağır abi dolacak.