Türkiye’de İlk Radyo Yayını 6 Mayıs 1927 Eşref Şefik Anonsu

Paylaş
Türkiye’de ilk radyo yayını denemeleri 1921 yılında Çapa Öğretmen Okulu’nun bodrumunda başladı. Cumhuriyet’in ilanından sonra 1925 yılında Telsiz Tesisi hakkında kanun çıkartıldı tüm ülke genelinde bir telsiz ağı kurulması için ihale yapıldı. İhaleyi Fransızların şirketi kazandı ve Ankara ile İstanbul’da telsiz telgraf vericileri yapımına başlandı.
Bir döneme imzasını atmış önemli bir karikatürist olan girişimci Sedat Nuri radyo yayının nasıl yapılacağını bilmiyordu, maddi ve teknik imkanlar yoktu. Mali destek için İş Bankası’nı da kuran dönemin iktiast vekili Celal Bayar’la görüştü. Celal Bayar destek vermeyi kabul etti. Teknik destek için de 2. Abdülhamid döneminde evden eve telgraf hatları kuran Hayrettin Bey’den yardım alabileceklerini tavsiye etti. Sedat Nuri Bey hükümetteki bazı kişilerin projeye karşı olması sebebiyle Mustafa Kemal’in karşısına gitti. Mustafa Kemal projeye olumlu yaklaştı ve “Getir, dinleyelim o vakit.” dedi. Bütün sistem Orman Çiftliği’ne kurduktan sonra Rus Radyosunu dinlemeye başladılar.
Mustafa Kemal Paşa radyo yayınlarını dinledikten sonra “Efendiler, bakınız Ruslar şu anda propaganda yapıyor. Bu radyo bize gerçekten çok gerekli.” dedi. Mustafa Kemal Paşa’nın desteği ile çalışmalar hızlandı ve tesis kuruldu. Tesis ilk olarak Osmaniye Köyü’nde bulunan bir binaya kuruldu ve daha sonra Sirkeci’de Büyük Postane’ye taşındı. Resmi olarak kabul edilen ilk yayın 6 Mayıs 1927’de, Sirkeci’deki Büyük Postane binasının bodrum katında başladı. Alıcı cihazlar yaygın olmadığı için halk ilk yayınları Büyük Postane’nin girişine yerleştirilen hoparlörlerden dinledi. Yayınlar Avrupa’da dinleneceği için Türkçe dışında Fransızca ve Almanca yayınlar yapılmaya başlandı.