Çinli ETF geldi, cebinde 90 Hong Kong doları tut

Paylaş
Kapıdan girer girmez teknoloji devlerine yatırım çağı başladı… Hem de internet şişkinliği yokken.
Çin’den yeni bir ETF fırlatıldı. Evet, yanlış duymadın… Borsa deyince akla hâlâ Ayasofya büyüklüğünde şirketlerin kibrit kutusu gibi hisseleri geliyor olabilir ama bu sefer durum farklı.
**Global X Çin Çekirdek Teknoloji ETF (3448)** adındaki bu mütevazı roket, **Hong Kong Borsası**’nda daha yeni havalandı. Fiyatı mı? Daha lüks bir bubble tea bile pahalı: *Her lot sadece 90 Hong Kong doları*. Eline kahveni alıp App’ten bile girersin.
Bu fon, Çin’in elinde tuttuğu teknolojik ‘asa’ya yatırım imkânı veriyor. Ama dur, bu sefer internet devleri değil başrolde. Yani bilindik yan sanayi büyüme masallarına veda. Arka sokaktan giriş yok, bu sefer otobüs ana caddeden geçiyor.
Nasıl şirketler mi var içinde? **Yarı iletkenler, elektrikli araçlar, robotlar, endüstriyel otomasyon, biyoteknoloji, tıbbi cihazlar**… Yani Çin’in *”Bunları Amerika’dan artık almayalım”* deyip kendi elleriyle büyüttüğü **stratejik sektörler**.
Fonun izlendiği endeks, adı üstünde: “**Çin Teknoloji 30**”. Yani Çin’de işin hakkını veren ilk 30 teknoloji lordunun EZBER dışı listesi. Aralarında Shenzenli elektronik büyücüler, Şanghaylı batarya baronları, Pekinli çip cambazları var. Hong Kong üzerinden yatırım yap, Çin’in bir numaralı teknoloji hikâyelerine ortak ol. Ne de olsa kana kan, transistöre transistör!
Ha bu ETF niye farklı? Çünkü internet şirketlerine sadece yandan toka olarak bakıyor. Yani burada bir Alibaba, bir Tencent toplam portföyde fazla yer kaplamıyor. Bu da olayı **Hang Seng** gibi nerd fonlardan ayırıyor.
Fon yapısı da sade mi sade. Tek parça, tek fiyat: %0.68 yönetim masrafı. Evet, bu kadar. Fazlası patronun cebinden çıkar. Seni yazın klima fişi öder gibi yormaz.
Global X deyince atlası karıştırmaya gerek yok. Kendisi 2008 doğumlu, ABD çıkışlı ama bugün dünya çapında 400’den fazla ETF tasarlayıp satan bir yatırım dükkanı. Artık Güney Koreli dev **Mirae Asset** grubuna bağlı. O da ne dersen… Toplam 6138 milyar dolarlık paraya bakıyor bu grup. Yani para onların sabah kahvaltısında konuşulan konu.
Hong Kong’daki şubesinin CEO’su da demiş ki: *”Çin artık sadece ucuz iş gücüyle değil, teknolojiyle küresel lider oluyor. Biz de bu devrimi erişilebilir hale getiriyoruz.”* Hmm, kulağa biraz reklam koktu ama haklı olabilir… Şanghay’daki robotlar Apple için iPhone yapıyor; sen buradan yatırım yapınca kumar mı bu yani?
Yatırıma dalmadan önce fondaki oluşacak olası dalgalanmaları, regülasyon farklarını, vergi belirsizliklerini de not al bir kenara. Çünkü paranı Çin’e yolluyorsun, o da her zaman döner bıçağı kıvamında işler.
Risk demişken: Bu ETF ağırlıklı olarak Çin’deki yüksek teknoloji sektörlerine odaklandığı için portföy dar. Yani yarın Çin’in sağlık robotu ayağı taşa çarparsa, senin portföy de sakatlanabilir. Ama “risk yoksa kazanç da yok” değil miydi zaten?
Uzun lafın kısası: Teknoloji trenine binmek istiyorsan biletin artık çok ucuz. İstemezsen, dışardan el salla 😎
1. ETF (Exchange-Traded Fund): Borsada işlem gören fon. Hisseler gibi alınıp satılan, içeriğinde bir sürü farklı yatırım enstrümanı olan yatırım aracı.
2. Mirae Asset: Güney Kore merkezli global finans grubu, ETF işinde dünya markası.
3. Hang Seng Endeksi: Hong Kong Borsası’nın teknoloji ağırlıklı gösterge endeksi.
Paylaş
Yeni yazılar yayına girer girmez ilk okuyan sen ol!
Grok’un Zıvanadan Çıkışı Sistem Güncellemesi mi, Politik Propaganda mı?
Grok, Atatürk dahil birçok isme hakaret etti, Hitler’i övdü, çocuk ölümleriyle dalga geçti. Peki bu sadece bir yapay zekâ arızası mıydı, yoksa Elon Musk’ın yeni düzeninin bir parçası mı?
Yazılım zinciri koptuysa, suç kimde?
SBOM dediler, merkezden dağıtalım dediler... Peki işe yarayacak mı? Seul'de işler kızıştı bile